Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Космополитният прощален поздрав на Ангела Меркел

Иска ми се да съборим стените на невежеството и ограничеността в главите ни, казва канцлерът и атакува вербално политиките на Тръмп

Космополитният прощален поздрав на Ангела Меркел

Меркел в Харвард. Снимка: Ройтерс

Доста тясно е в двора на най-известния елитен университет в света. Хиляди са дошли да чуят как Ангела Меркел говори в Харвард.

Всеки, който не успява да се докопа до сгъваем стол, трябва да си търси място на стъпалата пред сградата на библиотеката или да следи речта на федералния канцлер на един от многото видео екрани, които са разположени наоколо. Това е денят на церемонията по дипломирането в Кеймбридж, Масачузетс, а Меркел държи официална реч към завършилите, като преди това получи почетно докторско звание. Тази чест вече бе отдадена на нейните предшественици Конрад Аденауер, Хелмут Шмид и Хелмут Кол.

Но времената се промениха. Докато бившите канцлери бяха в Харвард в моменти на относително трансатлантическо единство, Меркел едва ли можеше да бъде по-отдалечена политически от сегашния американски президент Доналд Тръмп. Докато Германия разчита на отворените граници и добрите търговски отношения с експортната си икономика, американският президент се опитва да укрепи местната икономика с все повече нови търговски мита. Докато Меркел е считана по-скоро за модерираща сила, Тръмп обича публичните властови игри.

Още по темата

За публиката в Харвард стилът на канцлера очевидно е по-добър. Когато излиза на сцената в ранния следобед, слушателите се изправят и я аплодират. „Развълнувана съм да бъда тук днес и да ви разкажа за моя опит", казва Меркел на английски. Изглежда по-спокойна, отколкото обикновено, на 6000 километра от Германия, на среща с непозната аудитория. Тук тя може да се представи като жена, която се държи внимателно и чиято дума има тежест. За разлика от Германия, където влиянието на канцлера изглежда намалява след обявяването на оставката й в края на октомври и където все повече други, а не тя, определят политическия дискурс, пише в свой репортаж Die Zeit.

След няколко изречения на английски Меркел продължава речта си на немски и разказва за младостта си в ГДР, за апартамента си в Източен Берлин, който е бил близо до стената, която тя не можела да преодолее дълго време.

“Всеки ден трябваше да завивам настрани, малко преди свободата", казва канцлерът, описвайки облекчението си след падането на Берлинската стена, което й е дало възможност да поеме по нов път. Този разказ вероятно е адресиран и до Доналд Тръмп, който превърна темата за укрепленията по мексиканската граница в голям политически проект.

Това е само един от многото намеци към американския президент, които Меркел хвърля в своята почти 35-минутна реч. “Днес отново има стени в главите“, казва умишлено канцлерът - стените на “невежеството и ограничеността". Има ги както между членовете на семействата, както и между социалните групи, в различните раси, народи, религии. “Иска ми се да можем да съборим тези стени”, казва Меркел. Лъжите не трябва да се наричат истини и истини не трябва да се наричат лъжи, пояснява Меркел, имайки предвид сложните отношения на Тръмп с пресата. Без да назове президента, Меркел избира ясни думи на критика.

И се приема добре от публиката. Изглежда, че слушателите копнеят за времената, когато Барак Обама управляваше Белия дом, в които Brexit все още беше далеч ,а AfD водеше политическо маргинално съществуване. Подобно на канцлера, космополитният, но в същото време елитарен Харвард прилича на времева капсула, в която ценностите, за които говори Меркел, са запазени.

Оградените сгради на университета в Кеймбридж са бастион на либералната Америка, макар и все по-отдалечени от останалата част на страната. И когато Меркел говори в Харвард за „протекционизма и търговските конфликти", които застрашават свободната световна търговия и „основите на нашия просперитет“ - това се възприема добре в Харвард, но не и в деиндустриализираната страна от Средния Запад, където избирателите съзнателно са гласували за протекционизма на Тръмп. 

Президентът на САЩ също държа тържествена реч тази седмица – пред завършилите Академията на военновъздушните сили. И той остана верен на своята политика. След изказването на Меркел президентът обяви специални мита върху вноса от Мексико. В допълнение към търговския спор с Китай сега се дискутират и вносни мита за европейските автомобили.

След многобройни словесни атаки срещу американския президент Меркел посвещава втората част на речта си на бъдещето. Канцлерът се представя като мотиватор за младото поколение и разпространява оптимизъм. Тя говори за проблемите на настоящето и бъдещето, които могат да бъдат решени заедно: глобалното затопляне, глада, болестите, гоненията, миграцията. „Можем да се справим с всичко това", казва Меркел.

Ентусиазмът на канцлера не съвпада непременно с нейния твърде колеблив и технократичен политически стил, но младите слушатели са развълнувани. Меркел изглежда „самоуверена и автономна“, казва един студент, завършил „Здравна политика“. Канцлерът е „жена на принципите", казва и бъдещ политолог.

В края на речта си 64-годишната Меркел се изказва и за своето бъдеще. То е напълно отворено. „Само едно е ясно: отново ще бъде нещо различно и ново“, казва тя.

Като цяло Меркел се държи така, сякаш се настройва за сбогуването си от политиката. „Вярвам, че винаги трябва да сме готови да сложим край на нещата, за да усетим магията на началото и наистина да се възползваме от възможностите", казва канцлерът. Прилича на преждевременно сбогуване. Вероятно канцлерът няма да има много големи международни речи до края на мандата си. В Харвард тя обясни как би искала да бъде запомнена: като борец за международно сътрудничество и свобода.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Кривата на Филипс може би си е наред, просто безработицата не е толкова ниска